Кекс-Чудо: без брашно и захар

Преди няколко месеца намерих група от хора, които осъзнато се хранят по-добре, по-здравословно и с удоволствие. Някои го комбинират с тренировки, а други (като мен) без. Днес изпитах истинско удовлетворение и радост, че и аз съм избрала лека по лека да сменя начина на хранене. То върви ръка за ръка и с начина на мислене, но това е тема за друга публикация. Ето какво публикувах там:

Най-вкусният ми кекс до сега!

И когато 9 годишният ти син, придирчив към храни като цяло, ти каже: “Еййй, много е вкусно, много добре ти се е получило, мамо! Печелиш Мастър Шеф 2016-та! Дай пет!”, ти ства благо. Благо-Дарно ти става и се усмихваш доволно. Толкова хубави рецепти намерих тук и започнах леко полеко да ги предлагам на всички удома. Все още подреждането на красиви трапези ми убягва, че нямам търпение да се изяде приготвеното, но все пак… се получава. Е, не всичко се харесва, но повечето “изчанчени” неща вече са нормални и се хапват с кеф. Такива разни кексове с извара без брашно и захар най-вече ме радват, че се приемат. И ми запълват всякакви липси на “нормален” кекс и сладко. Другото не ми се яде. Сега дори roobar-a не ме изкушва. Точно тук идва музикалният фон “Welcome to the oooother siiiiide”. Хубаво е. Много е хубаво. Лека полека хранителният режим се превръща в начин на живот. Благодаря ня Марти (бел. ред. от Свой Избор) за него и насоките и благодаря на групата тук (бел. ред. на Инес Субашка), която толкова много зарежда с хубави снимки и фецки рецепти. А! Ето я и рецептата за туй кексово-торетно-нещо:
4 яйца (големи)
350-400гр. извара Домлян (уточнявам, че има разлика в консистенциите на някои марки)
8-9 фурми
7-8 лъжици чиа
2с.л. фини овесени ядки (за да е 100% безглутенов или не ги слагате или слагате повече чиа)
2 с.л. мед
60-70гр. масло
1 настъргана ябълка без да се отцежда
канела
бакпулвер
сол
 
Постфактум се сетих, че ще се вържат идеално малко лимонови кори. Ако слагате – измийте много, много добре лимона, ако е купешки, заради химикалите с които се обработва кората. Даже може да накиснете в сода малко преди да го изтъркате.
Хапнахме го още топло, но студено ще е по-хубаво. Ако има и нещо сладоледено към нещо ще заспи! Спокойно сладките компоненти могат да са по-малко, за да не става толкова сладък.
Как се прави: В блендера смилам всичко без изварата, бакпулвера и ябълката. Към получената в блендера смес добавям трите компонента след това. Разбърквам на бавна степен с миксера и изсипвам в съд за печене. Сместа става гъста и затова я разнасям хубаво с лъжица. Аз лично пекох в съд със свалящи се стени за по-лесно. Пече се около 30-35мин. на 190-200 градуса на въздух отгоре и отдолу. :)
рецепта за здравословеб кек без брашно и захар с извара
безглутенов кекс с извара и ябълка
 С ЧУДОтворен кекс в ръка: АН  
 [related_posts]Insert your text here[/related_posts]