Срам ли ни е от парите?

Преразгледайте отношенията си с парите!

Да говорим за пари! Да, правилно ме разбрахте! Да, знам, че в сферата на духовното развитие това е “мръсна” дума. Но какво ще кажете да я “изчистим” заедно? Ние, като се интересуваме от духовно развитие, да не би да живеем на фотосинтеза? Да не би да ни дават всичко даром, без да плащаме? Разбира се, че ни вълнува този въпрос! Да, бартерите са си бартери, но сиренето е с пари. И ако изпитваме някакви затруднения, може би е крайно време да преразгледаме отношението си към парите, за да изградим една щастлива и хармонична връзка с тях.

Нека ти разкажа…

Преди някой и друг месец бях отишла на една астрологична сбирка, където една от дамите беше специалист по Таро и предложи на желаещите да зададат някой бърз въпрос по тема, която ги вълнува. В този момент на мен всичко ми беше наред – и любов, и здраве, и отношения с приятели, и семейство, и удовлетвореност… Абе идилия! Единственото, по което изпитвах някакво притеснение, бяха финансите. Затова и формулирах и въпроса с типично скорпионски екстравагантен прагматизъм: “Кога ще дойдат лос кинтарес?” Дамата очевидно не разбра какво имах предвид. Наложи се да поясня, че се правя на интересна и говоря за пари. Тя ме погледна с лек потрес, сякаш въпросът ми е чисто богохулство, и обяви: “Не можеш да отправяш такива материалистични въпроси на Таро! Ще трябва да попитаме другояче!” Разбира се, аз не протестирах и оставих професионалиста да си свърши работата – дори се смутих и леко се засрамих от въпроса си и неволно проявеното “неуважение”.

Но после ме налегнаха интересни размисли…

  • Защо в нашата култура се наблюдава едва ли не схващане за несъвместимост между духовно и материално?
  • Парите не са ли просто едно изразно средство, инструмент за обмен на енергия?
  • Защо да се заклеймява този, който иска да разполага с този инструмент?
Точно както и един нож може да се използва за убийство или да си нарежеш хляб с него, така и парите могат да се използват за най-различни неща. Те не те правят добър или лош, а ти дават възможност да проявиш по-свободно потенциала си. Ако си гадняр по принцип, с пари може да станеш злодей от ранга на “Аз, проклетникът” – и да пукаш с карфица балончетата на малките дечица просто, щото си гаден. Ама това може и без пари да си го правиш… Ох, отплеснах се.

Та! Отношението към парите!

Вярваш ли, че хората с пари са мошеници, аморални, арогантни и пройдохи? Или, че просто са имали късмет и ти не можеш да си като тях? Или, че парите се изкарват с много труд и не растат по дърветата? Или, че винаги свършват и никога не стигат? Или, че предизвикват само неприятности? Или, че не са важни? Или, че са под нивото ти, защото духовните хора не се вълнуват от такива материални въпроси? Или, че любовта към парите е в корена на всяко зло? Или, че дечицата в Африка мрат като мухи, пък ти, алчният и безсърдечният, си се замислил за някакви си там хартийки? (Как не те е срам?! И впрочем, как ТОЧНО би помогнал твоят недостиг на умиращите дечица??) Или, че е лошо да искаш заплащане срещу услугите си?

Подсъзнанието си знае работата

Обърни внимание, че рационално може да вярваш точно обратното (особено за растенето по дърветата!), само че в подсъзнанието ти да са останали модели още от детството, които направляват тайничко поведението ти, кискайки се коварно. Точно, както се е кискал подводният айсберг – и потривал ръце, преди да разпори “Титаник” като търбух на моруна! Сеш’ ли се? ;) Ето каква песничка ми е останала в главата от многократното слушане на плочата с приказката за Маруф обущаря,  брилянтна драматизация на “Балкантон”: “Помогнеш ли, за отплата не питай, на думи празни само се не вричай! Дори да е последен, от залъка си откъсни – така и аз честит ще бъда, честит ще си и ти. Понякога, дори на звяра му домилява и помощ на човека дава, затуй и ние не трябва носове да вирим и само отплата да дирим.” ДА, това не бива да се вади от контекста, ама ходи го обяснявай на едно детско подсъзнание, което попива всичко като гъба и 100-процентова истина!

И ся.. К’во пра’им?

Преди всичко… Преразгледай отношенията си с парите! ТУК можеш да прочетеш повече за убежденията и как да ги заменим с нови. Точно, както правиш с човек – приятел, близък или партньор, с когото са се обтегнали отношенията. И сега – представи си, че имаш отношения с такъв човек, който постоянно ти повтаря, че не е хубаво да се виждате; че ти го правиш лош; че заради тебе само се трепе, никакво свободно време не му остава, под нивото си му, натоварваш го, че и на всичкото отгоре децата в Африка измират! Представи ли си го? А хубаво ли ти стана? Постоянно да те обиждат, оскърбяват, отблъскват, презират, унижават, отричат, товарят с чувство за вина, харесва ли ти? А какво те кара да си мислиш, че парите подскачат от ентусиазъм при подобно отношение? А как щеше да реагираш в подобна връзка? Колко време щеше да изтърпиш? О, да, вярвам, че този човек ще усети липсата ти много скоро след заминаването ти, и тогава ще почне да се вайка и да те вика да се върнеш при него! И ти, като добра душа, ще го направиш. Обаче след радостта от завръщането ти и празнуването… токсичният модел на поведение отново се завръща. И тогава? Тогава пак нервите ти издържат само до определен момент. И пак напускаш. И отново. И отново.

Леле!!… Ъъъ… Ами аз.. такова… Схванах, да. Не е яко.

Такива връзки могат да продължат години наред! Изходът е или комуникацията напълно да спре, или да продължи на същите мъчителни пресекулки, или да се промени изцяло токсичното поведение. Парите са енергия. Енергия на изобилието. И разбират от фън-шуй! (прочети ТУК) Покажи към тях такова отношение, каквото би искал да получаваш към своята енергия. Спомни си за всички прекрасни подаръци (купени с пари), които са зарадвали твоето семейство и приятели. Благодари за вкусната вечеря, която също е дошла на трапезата с любезното съдействие на някой и друг лев. Както и дрехите на гърба ти, покрива над главата ти, обувките на краката ти… Помисли и на колко хора можеш да помогнеш с пари – хей, може и за децата в Африка да пратиш дарение! Покажи оценяване, уважение, благодарност, щастие, радост, съчувствие – такива, каквито ще те задържат в една спокойна, хармонична и прекрасна връзка! И парите ще ти отговорят със същото ;) И имай предвид, че може би промяната няма да се случи от днес за утре. Ще е нужно да проявиш любов и търпение, за да спечелиш тяхното доверие отново, след толкова години цикличен психически тормоз… Но имай вяра! Струва си. Твоето бъдещо Аз ще ти благодари. И на парите също. ;) Преразглеждане: Мег :) Отношения с парите: ЧУДО! Фотография: Fabian Blank via Unsplash