Тиквеник-Щрудел с фурми и кашу

Много вкусен, много бърз и лесен, много здравословен тиквеник-щрудел с фурми и кашу без захар!

Бях приготвила кори за баница със сирене, но реших, че ще направя туквеник-щрудел – така и така извадих тиквата да я пека. Миналата година правих няколко пъти по стандартна рецета, само че без стъргане, а просто с накълцване на малки кубчета. Става по-бързо отколкото да се стърже.  
Тиквеник-ЩруделПРОДУКТИ:
  • Половин малка тиква цигулка
  • две средни ябълки
  • 19-20 фурми
  • 150 грама сурово кашу
  • канела (повечко)
  • кори за баница (може и оризови)
  • 150гр. краве масло / 3с.л. с връх меко кокосово масло  / 3-4с.л. ГХИ
И сега започнах по тази схема, по-бързата, но ми се видя мудна. Реших да пробвам в блендера на пулс режим, че ми се яде щру-дел и не-мога-да-ча-кам! Казах си, че най-много да се прецака тиквата и да префасонирам рецептата в нещо друго с тиква и ябълки. Получи се обаче! Тиквата стана чудесна за няколко минути. Особеното е, че е необходимо да е на по-малки парчета нарязана, за да се накълцат всички без да осатват големи парчета. Ябълките вече бяха нарязани ръчно на кубчета (с големия нож стана супер бързо). Сетих, че нямам орехи. ОБАЧЕ, имам кашу.

И като ще е здравословен тоя щрудел извадих фурмите.

Смелих ги с малко вода и кашуто в блендера пак на пулс режим. Добавих ги към вече задушаващите се в тенджерата тиква и ябълка. Добавих и доволно количество канела (обожавам я и сложих доста). Добавих и маслото. В момента, в който го пльоснах вътре се сетих, че можеше да сложа кокосово масло, но вече беше късно. То си се разтапяше доволно върху горещата смес. Намалих котлона и бърках няколко пъти, докато поомекне и цялата къща се омирише на канела. Извадих корите. Прецених, че са прекалено тънки, за да слагам на всяка по отделно смес. Завивах по две кори. Подредих всичко в кръгла тавичка. Останаха ми към 4 кори. Сложих да се пече в предварително загрята фурна на 220 градуса в по-долната й част. След известно време преместих в средната част, намалих фурната и й включих перката. Когато се препече отгоре изключих печката и го извадих. Едвам изтаях да поизстине, че да го опитам. Е, няма такъв кеф! Стана разкошен, превъзходен, мек, умерено сладък (най се чудех дали ще е сладък само с 19 фурми), много ароматен! От вчера до днес остана едно парче. Следващия път ще го направя с 3 ябълки и още половин тиква, както и повече кашу… :) Ще се радвам да науча дали вашите торти са станали успешни. Можете да ми пратите снимки в инстаграм профилът ми – ТУК. И да ме последвате, ако искате, разбира се :) Или пък да я пуснате във вашия си Инстаграм профил и да ме отбележите :) 
Надявам се да ви хареса и на вас! Да ви е сладко, АН