СЕДЕМ стъпки за чисто начало на Новата година

Когато пристигне Новата година, може би се опитваш да се освободиш от празничната мъгла на партитата, подаръците и появилите се заеми.

И като много от нас може да решиш да си набелязваш целите за Новата година, но след това да се оставиш пораженческото негативно отношение да те превземе. Може би си мислиш:

„Правя това всяка година и никога не постигам много!“

Липсата на ентусиазъм най-вероятно се отнася по-малко до самите ти цели и доста повече до впечатленията ти от миналото.

Едно малко дете няма съмнения, когато си постави цел. В действителност ограниченията при децата почти не съществуват.

То може да обяви пред някое приятелче:

„Ще имам пони тази година!“

И го вярва! Дори и понито да не се появи, детето просто свива рамене и казва:

„Тогава ще си имам кученце!“

Рядко едно дете става цинично по отношение на бъдещето.

Преди да започнеш да си правиш списъка с цели и намерения, поработи по изчистване на миналите ти негативни впечатления. Това ще ти помогне да освободиш място за доброто в Новата година.

 

 1. Направи списък на постиженията от изминалата година
  Понякога умът ни се фокусира върху това, което НЕ е сработило. Игнорирай пораженията и започни с положителното!
  Помисли къде си се намирал в началото на предната година и изброй всичко, което си постигнал през нея – дори малките неща! Може би това е било здравословен режим,  ново приятелство, или духовна практика. Изброй всичко: подобряване на връзка, нова работа, изплащане на дълг, ново хоби или умение, прекарване повече време с децата ти.
  Напиши всичко, за което се сетиш и го постави на място, което ще виждаш всеки ден и да се подсещаш за всички чудесни неща, които си постигнал през годината!
 2. Направи списък на разочарованията и неуспехите
  След като приключиш с първата стъпка, напиши и разочарованията от миналата година. Изброй събитията, които са били пряко под твой контрол, както и ситуациите, които не са били директно под твой контрол.
  Пример за нещо, което зависи изцяло от теб е „Не можах да спра цигарите“. Нещо, което не можеш да контролираш, е например загуба на някой близък човек.
  Не е нужно да пишеш всичко, а само това, което все още има значение или емоционално влияние върху теб.
 3. Открий уроците в неуспехите
  Вземи списъка с разочарования и мини през всяка точка, като си припомниш ефекта, който е имала върху живота ти. Може би са те научили на някои ценни уроци.
  Чудесен начин да се излекуваш от негативните изживявания е като си вземеш поуката от тях. Животът ни дава изпитания. И когато ги преминем, се придвижваме към следващото ниво. Дори и изживяването да е болезнено и още да боли, опитай се да го погледнеш обективно и да видиш какво можеш да научиш от него!
  Например, ако си пропуснал повишение в работата или заплатата, причината за това може да е поведението ти на работа – да закъсняваш, да прекарваш прекалено много време на социалните медии, или да си говориш с колегите. Или пък може да се подготвиш по-добре за бъдещи повишения, ако отидеш на обучение за квалификация. Най-големият ти урок в този случай може би е да даваш 100% от себе си на работа, без да се оплакваш и да покажеш своята отдаденост.
  Ето и няколко въпроса, които да си зададеш в процеса:
  Какво можех да направя по различен начин, за да получа друг резултат? (понякога сме пряко отговорни заради нетърпеливост, дълбоки емоции, небрежност и др. )
  Как другояче мога да възприема това изживяване?
  Мога ли да видя това събитие от друга перспектива?
  Какво по-добро мога да сторя при подобно събитие в бъдещето?
  Каква е най-добрата поука, която мога да си взема от това събитие?
 4. Прости на когото имаш да прощаваш
  Прошката е свобода. Помни, че прошката е за ТЕБ! Тя е единственият начин да отключиш оковите, които те държат към миналото.
  Да дадеш прошка не значи да приемеш или одобриш поведението на другия човек. Означава, че оценяваш истината, че никой не е съвършен. Дори не е нужно да казваш на другия, че си му простил. Може просто да задържиш прошката в сърцето си. Ако все още имате отношения, те могат да се излекуват с думите „Прощавам ти“.
 5. Бъди благодарен за получените уроци
  Благодари за това, което си научил. Чувство на благодарност за трудните уроци на живота казва на Вселената:
  „Благодаря ти! Научих си урока. Сега мога да продължа напред.“
  Ако е възможно, открий начин да помогнеш на някой друг, който се сблъсква с трудностите или проблемите, които ти си преминал.
  Благодарността значи не само: „Благодаря, научих си урока“.  Значи също така „Как мога да помогна на друг със своя опит?
 6. Създай си ритуал за освобождаване от изминалите болки
  Писането е отличен начин да излееш чувствата си. Когато преподавам емоционално лекуване в моите семинари, карам участниците да пишат писмо до някой, който им е навредил, или до любим човек от миналото. След като писмата са написани, или ги изгаряме, или ги накъсваме и изпращаме отрицателната енергия.
  Всеки ритуал, който създадете, ще помогне да освободите негативната енергия. Може да почистите у дома си, да си купите цветя или да идете на масаж.
 7. Запази позитивна нагласа за бъдещето
  Веднъж, след като минеш през тези стъпки и преработиш всички емоции и впечатления, се е свършило. Няма нужда да се връщаш отново. Старите задължения са изчистени и можеш да изследваш нови възможности с отворен ум и сърце.

Добре дошли в Новата година!
Автор: Мишел Фонден

Превод: МЕГ

Ново: ЧУДО

Оригинална публикация: ТУК

 

Подобни публикации: [related_posts]Insert your text here[/related_posts]