БЪЗ – Българският ЖЕН ШЕН

Има едно растение, което въпреки че е широко разпространено, на практика е безценно. Може би не му обръщаме необходимото внимание, защото сме свикнали да виждаме билката тревист бъз буквално навсякъде по поляни и шубраци. Наричат я още бъзак, бъзовляк или бъзуняк.

Понякога търсим всевъзможни екзотични и непознати растителни видове, за да лекуваме болежките си, като пренебрегваме незаслужено ценните качества на тази полезна билка.

Тревистият бъз вирее в цяла Европа и Азия и предлага богата палитра от целебни свойства. Цъфти през юли – август в гъсти снежнобели цветчета, събрани като кичести снопчета в голяма китка. Плодовете узряват в края на лятото около септември.

Малките черни плодчета са лечебни, когато са добре узрели, меки и при натиск изпускат гъст тъмновиолетов сок. Трябва да се използват само добре узрелите плодове, тъй като зелените са токсични.

Хубаво е да имате предвид, че под наименованието бъз в ботаниката всъщност се разбира дървовидният такъв, а тревистият бъз, за който ние говорим и който е така ценен за здравето ни, се нарича бъзак. В разговорния билкарски речник обаче всеки опитен познавач на билката й казва бъз. Оттам се е зародило и малко промененото й име.

Разликата между тези два вида бъз – тревист и дървовиден, е в размера. Бъзакът достига височина около метър, докато дървото израства повече. Освен това, узрелите, дори презрели плодове на тревистия бъз, за който говорим, стърчат нагоре в плътна чепка, за разлика от дървовидния, чиито плодове висят надолу.

Снимка: Thinkstock

Казват, че птиците и дивите животни познават безпогрешно качествата на растенията в природата. За да се заредят с нужната им енергия за дългия полет на юг, прелетните птици на есен кълват от щедро отрупаните с мораво-червени, почти черни сочни плодове на тревистия бъз.

Целебните плодчета са изключително полезни за човешкия организъм. Богати са на антоцианови съединения, които неутрализират свободните радикали, съдържат и много пектин и целулоза. Тези качества на черните топченца спомагат за извличане на тежки метали и радиоактивни изотопи от организма. Когато се обработват и съхраняват правилно, витамините в тях се запазват.

Плодовете на тревистия бъз са богати на микроелементи и минерали, от които организмът се нуждае особено през зимата, когато тези полезни вещества не достигат в храната ни. Ценната билка е подходяща за всички възрасти и спокойно може да се прилага дори в разгара на простудно заболяване, тъй като има свойството да предизвиква изпотяване и да сваля високата температура.

Чудодейните черни плодчета в свежо състояние през есента или сушени през зимата са едно от най-добрите природни средства при лечение на анемии. Освен това са незаменим имуностимулатор, повлияват положително сърдечната дейност и спомагат за понижаване на кръвното налягане.

Снимка: Thinkstock

Приемането на целебната билка става, като от вечерта се накисва една чаена лъжичка сушени плодчета (или 15-20 зрънца) в чаша вода, а на следващата сутрин се прецежда и изпива на гладно. Ефектът е същият, ако се поглъща същото количество сушен плод сутрин на гладно, заедно с чаша вода. Друг начин е накисването на 300 гр. сушен плод, заедно с 1 кг. захар и 1 л.вода. След 10-14 дни сместа е готова.

Ако не сте си подготвили сушен плод от тревист бъз, може да си купите от аптеката, а през следващата есен може би сами ще решите да нарамите раниците, за да си наберете от моравочервените кичести чепки. Посочената по-горе рецепта за приготвяне на здравословния коктейл е в същото съотношение захар и вода, но свежите плодчета трябва да са 1 кг.

Зимата е сезонът, в който трябва да обърнем по-сериозно внимание на тази билка. На фона на непрестанните предупреждения за настъпващата вълна от грипни и простудни заболявания с жестоки последствия за здравето, може би една достъпна и позната билка ще ни бъде от полза за профилактиката и лечението им.

Източник: една.бг

Със здраве,
ЧУДО

[related_posts]Insert your text here[/related_posts]