БлагоДаря… за ВСИЧКО!

Благодаря е вълшебна думичка.

В замяна на доброто, което си сторил за мен, аз на свой ред ти дарявам добро (благо).

Но това е само началото. Когато даряваш благо (благодариш), моментално ставаш с благо дарен (благодарен). И благото (доброто) все повече се увеличава и увеличава! За колкото повече неща благодариш, толкова повече се увеличават и добрините, които те спохождат за в бъдеще, и това на свой ред става повод за още повече благодарности, като по този начин всичко се навръзва в една безкрайна спирала. Щуро, а?

Добре, но какво се случва, когато някой ти каже „Благодаря“?

В много случаи това зависи от отговора, който ще дадеш. „Моля“ и „Пак заповядай“ са едни от първите варианти, на които ни учат, докато сме малки. Те поддържат отворен потока на енергията на благата и по този начин й позволяват да тече по своя път на преумножение.

Обаче с течение на времето научаваме още изрази на любезност, които да използваме… като най-вредните от тях са „Няма защо” и „За нищо”.

„Защо?”, може да запитате.

Има няколко причини. Най-основната от тях е „запушването” на този поток, който споменахме. Не бива да забравяме, че нашите мисли определят нашата реалност! Ако кажеш на един човек, че няма за какво да ти е благодарен в момента, в който ти благодари, не само ще предотвратиш по-нататъшното умножаване на поводите за благодарност за него, но и ще омаловажиш сам собствения си принос. Доброто, което си сторил, и за което ти е изказана благодарност, може да се възприеме като даденост, и то ЗАЩО??? Защото сам си казал, че няма за какво да ти се благодари, или че стореното от теб е нищо!

А да се приема едно добро за даденост, за полагаемо, за дължимо, е много погрешно… Всичко добро, което получаваме е ДАР, затова и благоДАРим. Никой за нищо не ни е длъжен. Оношението на благоДАРност е това, което ни помага да предаваме доброто нататък и да правим света едно по-добро място.

Същите вредни етикети съществуват и в другите езици – на испански в знак на вежливост се отговаря с „De nada”, а на френски – с „De rien” (сиреч – „за нищо”). За късмет англичаните са оставили „You’re welcome” („пак заповядай” или буквално – „добре си ми дошъл”) като основна форма на любезност в отговор на благодарността.

За щастие има начин, по който на тези вредни влияния може да се противодейства, и той е съвсем простичък. Да, най-добрите решения често са прости! Изхвърли любезната форма на „Няма защо” и „За нищо” като отговор на изказаното „Благодаря” и я замести с „Моля” и „Пак заповядай”, а може и с по-свободните „Ама разбира се!”, „За тебе винаги”, „Радвам се, че можах да помогна”, „За мен е удоволствие” или там каквото друго позитивно ти дойде наум! Ако си особено щастлив (или помощта е била взаимна) може и да кажеш „И аз благодаря!“. Ще видиш как и твоето настроение ще се подобри мигновено!

А следващия път, когато чуеш „Няма защо” или „За нищо”, отпуши тапата на потока с едно любезно:

„Напротив – ИМА защо!” или „За всичко!” :)

И нека ИМА ЗАЩО да благодарим ЗА ВСИЧКО през Новата  година! :)

 

БлагоДаря: МЕГ

За всичко: ЧУДО!

 

 

 

Подобни публикации: [related_posts]Insert your text here[/related_posts]