“Кой е Ганеш?”

Ако искаш всички пречки по пътя ти да бъдат отстранени, да бъдат отворени вратите за теб, да имаш повече късмет и благополучие е време да повикаш Ганеш. Ще пристигне придвижвайки се с мишка, а на челото му, точно на мястото на третото око ще грее лунния нарастващ полумесец – символ на просветлението.

Възможно е дори да има три очи – Сорая, Чандри, Агни – слънце, луна, огън. Много е вероятно голямото му шкембе весело да подскача, но пък той не робува на суетата. Мъдър, весел и игрив, силен, но много нежен и добър, смятан за пакостник сред боговете.

Със своите четири или стигащи дори 16 ръце той ще ти помогне в писането на книга дори на писмо.

А през завития му хобот можеш да чуеш тайнствения и магичен звук ОМ (аум) с който бил създаден света. Ганеш олицетворява мъдростта, интелекта, (по)знанието, думите, буквите, силата, портите, новото начало, изобилието, богатството (земно и неземно), любовта и игривостта. Затова често е изобразяван в танц, радвайки се на живота. Талантлив, мъдър и радостен той с удоволствие ще помогне. Всемогъщите му ръце държат различни символи, с които весело си служи. С брадвата премахва земните привързаности и покорява емоциите, а с ласото показва, че всичко земно може да те впримчи и да се озовеш в клопката му. С традиционният сладкиш показва, сладостта от познанието и осъзнаването на вътрешният аз, а с лотуса дава тласък на сътворението, новото начало и дава творческа сила. Едната от ръцете му винаги благославя. А слонския остен има за задача да напомня, че всеки си има път и задачата му е да ти напомня с остена да го следваш. През извития му хобот можеш да чуеш АУМ или ОМ, звука на сътворението на вселената. Ако го питаш: “Защо са ти толкова големи ушите”, вероятно е да те подтикне към отговора и да се досетиш – “Слушай повече”, а малките му блестящи очи символизират съсредоточаването, фокусирането. Според Кундалини Йога той е покровителят на Муладхара чакра.

Санскритското й значение е от двете думи “мула” – първа и “адхара” – основа.

Там където е изначалното, божественото Ганеш следи и хармонизира чакрите, като управлява силите, които задвижват “колелото на живота”. И въпреки, че следи за баланса, ако се вгледаш в образа му ще откриеш асиметрия. От едната страна той няма цяла бивна, а отчупена. Тя ще ти покаже, че своеобразната “жертва” на суетата дава силата за преследването на мъдростта и жаждата за знание. Все пак една от легендите разказва, че перото с което записвал диктуваната Вяса Махабхарата, се счупило и той счупил едната си бивна, за да продължи писането.
Тъй като той е божество всемогъщо може да постави пречка тъй както може да я отстрани. Пречки се поставят за онези, които имат да бъдат изпитани.
От санскрит името му е комбинация от две думи “гана” – всички живи същества с име и форма (група, множество) и “иша” – БОГ (господар, майстор). Съществуват множество легенди за Ганеш. Една от тях разказва, че  Ганеш бил направен от Парвати – жената на Шива. Тя го сътворила от куркума и му двъхнала живот, поставяйки го на вратата на банята, за да я пази докато тя се къпе. Загубил главата си поради гнева на баща си (Шива) и майка му побързала да му сложи първата глава, която й попаднала – на малко слонче.
Мишката или плъха, който той смело възсяда и използва за свой превоз символизира онова, което той владее и подчинява, укротява. Мишката олицетворява прекалена бързина, плахост, страх дори от смъртта, хитрост, егото (малко, но успява да се провре и излезе навсякъде), рационалното и логичното.
Интересно е, че именно това използва, за да се придвижва, нали?Начинът по който възприемеш образа на Ганеш показва и отношението ти към света. Обикновено децата му се радват, намират го за симпатичен, весел, мил, добър и смешен.
А възрастните, чиито представи за света са се променили се уповават предимно на логиката, без да обръщат нужното внимание на игривостта и веселието в смисъла на фразата: “гледай на живота откъм светлата му страна”, обикновено го намират за комичен, несъръзмерен и са склонни да се присмеят на външния му вид.
Дорийн Върчу съветва, че в нужда от богатство, ново начало, художествени/творчески проекти, мир и хармония у дома, препятствия (отстраняване и избягване), мъдри решения, писане може да го призовеш по следния  начин:
” Мили Ганеш, благодаря ти, че днес изглаждаш пътя ми, благодаря за мира и хармонията, които се възцаряват около мен.Благодаря ти, че вървиш пред мен и разчистваш всички препятствия, които биха попречили на развитието ми. Помогни ми днес да видя Божията благодат и промисъл във всяко нещо. Благодаря ти!”
Статуйка на Ганеш, негова снимка или друго изображение около теб могат да ти помогнат в ситуациите за които искаш той да ти помага. Върши всичката си работа с усмива, дори само в погледа ти тъй както Ганеш с радост и доброта върши своята.
Автор: Ан
С обич, Чудо Сега