5 животни, 5 урока за успеха

1. Първият урок който ни води към успеха можем да почерпим от малките лъвчета. Той се нарича „ИЗЦАПАЙТЕ МУЦУНАТА с кръв”.
Те наистина са добри ученици. Учат се от старшите, по-опитни лъвове и го правят не по учебници и разговори, а в действие. Те са сигурни, че да се научат да ловуват трябва да си омърлят муцуната с кръв. Докато ние се страхуваме дори ръцете си да изцапаме. Седим си чинно и гледаме как един заек стои пред дъската и ни обяснява как да ловуваме. Или още по-лошо, вкъщи се учим самостоятелно, а дойде ли време за лов, ние не само че не можем да ловуваме, но дори и миризмата на кръв ни ужасява.
2. Вторият урок ще го научим от рибите. Той се нарича „урокът на ПОТОКА”.
Рибата винаги плува против течението и въпреки мнението на болшинството това е правилно. Тя прави това не с цел да си усложни живота, а за да може по-голямо количество вода да мине покрай нея. Така тя получава повече кислород и храна. По този начин животът й става няколко пъти по-богат. Ние, за разлика от рибите, се стараем да плуваме по течението на стагниращия поток и в резултат вместо 40 годишен опит имаме едногодишен опит, ама повторен 40 пъти. Ние не желаем да напуснем зоната на комфорта, а после се чудим защо животът ни е дал толкова малко възможности. Очакваме да спечелим от тотото на живота без дори да сме си купили билет.
3. Третият урок ще бъде от кълвача. Именно, от кълвача! Той се нарича «урок на РЕАЛИСТИЧНИЯ ФОКУС».
Кълвачът за много неща е доста по-умен от нас. Да, той си бие главата, но го прави много успешно. Той е реалист – подобно на много от нас, не се опитва да разцепи дървото на две с един удар, фокусиран е и не блъска дървото от всички страни. Целенасочено удря в една и съща точка, бавно приближавайки своят червей. За нас обаче, червеят е дребна работа, на нас ни дай цял змей, при това, не скрит в твърдата дървесина, а само покрит с няколко листенца, лежащ на земята.
4. Четвъртият урок ни го преподава кучето. Той е социален и се нарича «ПРЪВ ПОМАХАЙ с опашката».
През 21 век вече не е важно какво вършиш, а е важно как вдъхновяваш другите хора. И кучето е един чудесен пример. Кучето не си мисли: «Абе ти първо ме доведи вкъщи, нахрани ме, напои ме, а след това ще ти помахам с опашка». Кучето първо си показва чувствата, а след това получава в замяна това от което има нужда. При това, то не ви кара да му давате каквото и да било, а ще направи така, че вие сами да поискате да дадете.
5. Петият урок ще е … без паника – от змията. Урокът се нарича «СПРИ ДА СЕ ОПЛАКВАШ».
Змията не си мисли: «Аз нямам нито ръце, нито крака, очите ми лошо виждат, родила съм се в грешната страна, никой не ме обича, моите родители не са се грижили за мен когато се излюпих». Тя се оправя такава каквато е, нещо повече – ние дори се страхуваме от това животно-инвалид. И ако нещо не й е по нрава, тя просто ще си смени кожата и ще продължи напред.
Пожелаваме успех, ЧУДО Източник: Зеном